Tikkapiilo, Lieksa

Tikkapiilon luonnonsuojelualue Lieksassa

Tikkapiilo Maanmittauslaitoksen karttapaikalla

Tikkapiilo sijaitsee Lieksan Vuonislahdessa, Pielisestä itään, ja on noin 18 hehtaarin suuruinen. Metsä sijaitsee Jauhiaisen itärannalla ja siinä on pitkä ja polveileva rantaviiva etelän ja lännen suunnassa. Jauhiainen on salmen kautta yhteydessä suureen Pieliseen, jonka kanssa se on samassa tasossa merenpintaan nähden.

Tikkapiiloksi nimetty metsä on sijainniltaan ja maisemiltaan kaunis. Siihen sisältyy avoin rantaluhta ja luhdantakainen pieni saari, joka on matalan veden aikana niemennokka. Vanhoilla pelloilla kasvaa luonnostaan kylväytynyttä koivua, jota on runsaasti muuallakin alueella. Koivunpökkelöissä näkyy tikkojen syömäjälkiä. Alueella kasvaa paljon haapaa, myös vanhoja komeita yksilöitä.

Metsän ostoa rahoitti lounaishämäläinen luonnonystävä, joka lahjoitti kauppaa varten 30 000 euroa. Lahjoituksen turvin säätiö onnistui voittamaan tiukan tarjouskilpailun syksyllä 2017. Näin tämä hyväpuustoinen pohjoiskarjalainen metsätila säästyi vaihtoehtoina olleelta avohakkuulta tai mökin rakentamiselta poikkeusluvalla.

Osta pala Tikkapiilosta!

Kuvagalleria

Tikkapiilon luonnonsuojelualue Lieksassa